Alla vill vara uppkopplade

19 augusti 2020
william_eriksson

De flesta förväntar sig att det ska komma vatten i kranen, elektricitet från uttaget i väggen och värme från elementen. Att vi har en fungerande service och infrastruktur är givet i vårt samhälle. Det är bara vid strömavbrott eller vattenbrist som vi reagerar. Vi förväntar oss också nätverk för vår digitala närvaro och vägar och kollektivtrafik för våra fysiska behov.

I de flesta fall fungerar det och vi behöver inte känna till varenda detalj, men några basfakta kan vara bra att ha koll på. Här kommer en guide för oss glada amatörer över hur det fungerar med bredband och fiber.

Vad är ett datanätverk?

När ett antal datorer, printers och enheter kopplas samman så bildar de ett datanätverk. Så ser det ofta ut på en arbetsplats, skola eller hem. En annan term är fastighetsnät som är de tekniska lösningarna i ett hus, exempelvis för en bostadsrättsförening.

Där förekommer ofta begreppet fiber, som beskriver de snabba och stabila uppkopplingar som många använder sig av idag. Då kan du smidigt streama filmer och tv-serier, spela med andra online och sköta dina sociala kontakter och ärenden. En bra leverantör av wi-fi ska veta när det är dags att uppdatera eller bygga ut servicen.

 

Planering och kabeldragning

Om du har ansvar för det digitala hemma eller på jobbet behöver du prata med en konsult. Det är viktigt att göra en karta över de olika hubbarna som ska kopplas ihop. Förutsättningarna varierar självklart. Det säger sig självt att det är stor skillnad på ett hushåll och en fabrik eller en stor organisation.

En arbetsplats där alla sitter på samma kontor har andra behov en montörer eller konsulter som ofta är på resande fot. Prioritera vad som är viktigast där du bor eller arbetar. Du vill ha något som är driftsäkert idag, men som också håller för framtida behov.

Fler nyheter