Är din tv smart?
Vi har tagit till oss begreppet smart-tv, inte minst tack vare synnerligen effektiv reklam skapad av både tillverkare och säljare av tv-apparater. Men vad betyder det egentligen? Alltså: vad är smart-tv? Ett ärligt besked är att du får olika svar beroende på vilken säljare eller tillverkare du frågar.
För några år sedan kunde man med fog påstå att en tv som levererades med en fjärrkontroll var en smart tv. För visst var det smart att man slapp resa sig när man ville byta kanal, justera volymen eller ändra färg- och ljusinställning. Det var smart för dig, men det var ingen riktig smart-tv. I varje fall inte på det sätt som vi i dag definierar begreppet. En vanlig och förnuftig definition är att en smart-tv kan göra det lite smartare, lite bättre och lite mer praktiskt för dig som tv-tittare. Eller sagt på ett annat sätt: en smart-tv är en apparat som – nästan – kan tänka själv.
Begreppet smart har förekommit i det svenska språket i åtskilliga år, men det är ett låneord från engelska som på svenska betyder allt från intelligent och kunnig till listig och rävig. Ordet smart kan användas på åtskilliga sätt och i olika sammanhang och betydelsen kan därmed variera en aning. Men när något är smart, så brukar det innebära en fördel för användare. I det sammanhang förstår man varför det finns ett bilmärke som heter ”Smart”.
Extra förmåner
Grundtanken bakom begreppet smart i kombination med apparater av olika slag är att en smart apparat ger dig en eller flera extra förmåner. Mest känd i detta sammanhang är utan tvivel vår kära, moderna mobiltelefon. På engelska heter den ju också ”smartphone”. Den kan förses med flera funktioner utöver dem som finns i den vid köpet. Dessa funktioner kallar vi appar och de kan laddas ner från en appbutik.
Du kan ladda ner appar också till din smart-tv, men det finns inte på långa vägar så många appar till tv som det finns till mobiler. En mobiltelefon bär du med dig och det som kan vara praktiskt att ha tillgång till när du är på farten, har inte samma intresse när du sitter framför din tv. Den viktigaste funktionen för en tv är ju att visa rörliga bilder, även om många använder textsidorna till bl.a. nyhets- och väderpresentationer.
Tv med internet
En förutsättning för att vi ska kalla en tv för smart-tv är att den kan kopplas till internet och att den har en liten inbyggd dator, som kan hantera den information som hämtas från internet. För utan en uppkoppling till internet kan du inte hämta några appar, och appar är nödvändiga för att du ska kunna hämta bilder från en s.k. streamingtjänst.
De inbyggda datorer som finns i olika smart-tv arbetar med olika styrsystem, precis som stationära datorer och mobiltelefoner. Styrsystemen kan i viss utsträckning påverka antal tillgängliga appar till tv-n. Du gör klokt i att noga undersöka vilket styrsystem som din kommande smart-tv har – innan du bestämmer dig för ett köp. Det är nämligen inte alla av de fyra vanligaste operativsystemen som kan strömma filmer från t.ex. Cmore och Dplay. Men med tanke på den snabba tekniska utvecklingen, så kan utbudet förändras.
Det är stor risk för att du blir förvirrad av det stora utbudet apparater, när du besöker en av de stora leverantörerna. I början av 2021 fanns det mer än 100 modeller och de största återförsäljarna har nästan samtliga av dem. Du kan också bli förvirrad av alla olika tekniska beteckningar för apparaterna, exempelvis HD LED, Ultra, 8 K, Q-Led och liknande. Se en kort förklaring längre ner i artikeln.
Ditt eget nätverk
Det är ganska enkelt att koppla din nya smart-tv till ditt hemmanätverk, där du redan har både skrivare, stationär dator, mobiltelefon och kanske även surfplatta. Fördelen med att ansluta tv-n till hemmanätverket är framför allt att du då kan se bilder eller filmer, som du har fått tillsänt eller lagrat i din stationära dator. Din smart-tv upptäcker att det finns en dator på nätverket och därmed kan du enkelt överföra material.
Det går naturligtvis också att använda din smart-tv för att läsa epost och surfa på nätet. Men även om du har en snabb och pålitlig bredbandsanslutning i bostaden, eller rent av fibernät, så kan din smart-tv inte ersätta vare sig dator, skrivplatta eller mobil när det gäller att surfa på nätet. Det beror främst på att det inte finns användarvänliga tangentbord till din smart-tv. Men även här går den tekniska utvecklingen med stormsteg, och vi vet inte ännu vad morgondagen bjuder på.
Beroende på vilken modell du väljer när du köper din smart-tv kan du få en del extra finesser, och bland dessa kan nämnas bild-i-bild (oftast beskrivet som BiB). Den funktionen gör det möjligt att se två tv-program samtidigt.
Mobil och smart-tv
Medan många äldre ser frågande ut när de hör om Chromecasting, så vet de flesta i de yngre generationerna att man här talar om något som på svenska fått en engelsk benämning, nämligen ”casting”.
Den moderna smart-tvn kan nämligen kopplas ihop med mobilen – utan kablar. Det görs oftast med en funktion vi kallar Bluetooth, som finns både i mobilen och tv-n. Material från din mobil, t.ex. sommarens semesterbilder kan överföras trådlöst till den stora tv-skärmen, vilket är perfekt om ni flera som vill se bilderna samtidigt.
Några tillverkare av smart-tv har dessutom försett apparaterna med funktioner som gör det möjligt att använda mobiltelefonen som fjärrkontroll (vilken är guld värt, den dag batterierna i fjärrkontrollen inte längre duger, eller om du inte kan hitta den). Det finns också apparater som trådlöst kan förbindas med andra enheter, t.ex. lampor och högtalare. Då kan du använda röstkommandon när du vill byta kanal eller justera volymen.
Inget teknikerbesök
Det är enkelt att installera en smart-tv och det kan du själv göra (så länge du och din medhjälpare orkar lyfta apparaten). Det görs i princip med endast tre kablar. Den ena (en vanlig sladd) dras till ett eluttag, den andra till ett HDMI-uttag (det görs med en HDMI-kabel) och den tredje (antennkabeln) till ett uttag för kabel-tv eller antenn.
Även om själva installationen kan klaras av på få minuter, så är det klokt att avsätta en god stund till inställningen. En smart-tv bjuder på en mängd möjligheter när det gäller bild- och ljudjustering för individuell anpassning. Du vill kanske också ansluta en soundbar och en subwoofer. Det kan göras med kabel men de senaste modeller erbjuder trådlös anslutning av diverse tillbehör.
När installationen är klar (som ofta kan utföras med hjälp av din mobil) återstår endast att ladda ner de appar som behövs för att du ska kunna strömma innehåll från olika streamingtjänster.
Liten ordlista
-
Upplösning eller antalet pixlar (ljuspunkter i skärmen). Det uppstår en ljuspunkt överallt där de lodrätta och vågräta linjerna i skärmen möts
-
HD (engelska High Definition) innebär att skärmen har högre upplösning än 525 x 625 linjer
-
Full HD innebär 1080 x 720 linjer
-
4 K eller Ultra HD är apparater med 3840 x 2160 linjer, vilket motsvarar 4 gånger så många pixlar som HD
-
8 K ger dig cirka 4 gånger så många pixlar som en apparat som kallas 4 K
-
O-LED och Q-LED är skärmar som cirka 8000 pixlar, men varje pixel kan skapa ett eget ljus och det ger ännu skarpare bild