Få flyt på datan i fastigheten

19 maj 2020
patrick_pettersson

Att lätt och smidigt kunna koppla upp sig på nätet hemma är något av en prioritet för de flesta idag. En fastighetsägare är skyldig att tillhandahålla möjligheter för hyresgäster eller medlemmar i en bostadsrättsförening att kunna nå ut på nätet med en uppkoppling av hög kvalité. Det är alltid lägenhetsinnehavaren som står för abonnemang och liknande. Men det är fastighetsägaren som ska se till att internetaccess finns fram till lägenheten. Sådana här nätverk brukar sammanfattas under namnet fastighetsnät. Ett fastighetsnät kan se mycket olika ut. Det kan handla om separat indragen fiberuppkoppling eller kanske en uppkoppling som använder samma uttag som Tv:n. Hur det än ser ut så är det viktigt att det fungerar som det ska och att det är dimensionerat för dagens internetanvändare.

 

Streaming, surf och telefoni

Kraven på nätverk är högre nu än någonsin. Tack vare olika streamingtjänster är det idag stora mängder data som rör sig genom nätverken. Det ska dessutom finnas plats för vanlig surf, till exempel att sköta sina bankärenden eller spela spel samt telefoni. Idag ringer många med så kallad IP-telefoni som använder ett nätverk. Det är alltså mycket som hänger på att fastighetsnätet fungerar som det ska. Utan det så kanske lägenhetsinnehavarna är utan TV, internet och telefon. Sådana hyresgäster är sällan glada hyresgäster.

 

Hur ska man göra?

Vilket typ av nätverk som passar en fastighet bäst tar man bäst reda på genom att kontakta en fackman. Då får man hjälp med alltifrån planering till installation. Kanske ska nätverket vara trådlöst? Eller så kanske man vill använda sig av befintliga kabelgenomföringar för att minska installationskostnader? Vad det än är för frågor man har, så brukar man kunna få svar om man vänder sig till ett seriöst företag. De kan se till att din budget håller och att du får ett nätverk som passar din fastighet.   

Fler nyheter