Tar du nätverket för givet?

14 september 2020
lily_hansen

Finns det några hus kvar utan internet? Ja, det är klart. Det finns stugor, lyor och hyddor på landet eller i skogsmiljö för de som valt att leva oerhört enkelt och spartanskt. Helt utan skärmar. Där finns det troligtvis inte internet redo att koppla upp sig på. Å andra sidan är det dock sannolikt att om inte 4G-täckningen når dit så kommer definitivt 5G göra det när det väl introduceras på allvar i Sverige.  

Nej, möjligheten till att koppla upp sig på ett snabbt datanät finns nu i de flesta fastigheter. Man brukar då tala om fastighetsnät, det vill säga det interna nät som finns i fastigheten i fråga. Det är sedan fiberleverantörens avlämningspunkt som kopplas samman i fastigheten via fastighetsnätet. 

Vanligast är att avlämningspunkten finns i källaren och det är tack vare fastighetsnätet som den sammankopplas med den lokal eller det rum som tjänsten ska användas. Till exempel ett kontor eller ett arbetsrum. 

Internet är allt och allt är internet

Du förstår säkert hur beroende vi därför blir av fastighetsnät. Det är helt och hållet nödvändigt i byggnader som inkluderar kontor och arbetsplatser men även privata uppkopplingar. Har man väl kommit så långt som vi gjort med fastighetsnät är det helt omöjligt att gå tillbaka till någonting annat. Visst, många kan bli nostalgiska över ljudet av ett modem som kopplar upp sig. Men tyckte du verkligen att det var bättre på den tiden? 

Fastighetsnät och nätverk är med andra ord viktigare än någonsin. Det finns knappt någonting vi gör längre på arbetet eller i hemmet som inte kräver internetuppkoppling. Allt från att mejla och kommunicera till att ställa in programmet på robotgräsklipparen eller beställa bakispizzan i matappen. Även om vi tar internet och fastighetsnät för givet så är det dock någonting som man behöver låta installera för att kunna ta del av.  

Fler nyheter