Utan nätverk inget Internet

21 oktober 2020
patrick_pettersson

Idag är nätverk baserade på strukturerade kabelsystem som är själva motorvägen för informationssamhället. Nu när Internet används överallt ställs det stora krav på ett välfungerande nätverk. Alla fastigheter, både kommersiella och bostadsfastigheter, har strukturerade fastighetsnät för att möta ökad informationsöverföring.  

Själva ryggraden för varje nätverk är serverrummet, eller nätverksskåpet för mindre IT-nätverk. Strukturerade kabelsystem är ofta en stor IT investering. Det måste planeras för att dessa ska kunna vara i drift i minst 20 år innan kabelinfrastrukturen måste bytas ut helt eller delvis. Det krävs att nätverket ska gå att skala upp allt eftersom man får in fler användare.

 

Nya standarder för datanätverk

Högre överföringshastigheter och krav på bandbredd gör att nya tekniska standarder för att säkerställa god kommunikation över nätverk höjs. Dagens kabeldragningar måste vara kompatibla med industristandard IEEE802.3at för dataöverföring. Även  IEEE802.3bt kan användas för el- och dataöverföring för PoE applikationer. 

 

 

PoE gör att enheter inom datanätverket som routrar och switchar inte behöver en separat kabel för elförsörjning. IEEE802 Nätverksstandard ger en hög tillförlitlighet i dataöverföringssammanhang. Ett strukturerat kabelsystem har en kombination av kopparkabel till slutanvändarna och fiber till serverrummet. Säkerhetsaspekten är också viktig inom datanätverk. Slutanvändarna i fastighetsnätet ska kunna vara säkra ifrån dataintrång.

 

Framtiden är helt uppkopplad

Nätverk är den viktigaste delen för utveckling av smarta hemprodukter. Idag är det nästan varannan svensk som har någon hushållsapparat uppkopplad mot internet. Det kan vara kaffebryggaren, kylskåpet eller lamporna – bara fantasin sätter gränserna på vad som kan kopplas upp mot internet. Det gör att högre bandbredd krävs hela tiden och därmed ökar kraven på väldimensionerat nätverk som behöver minimalt med underhåll. 

Fastighetsägare kan också bygga in egna intranät inom fastighetsnätet för att göra fastigheten smart och fjärrstyra många enheter, som till exempel värmepannan. Om du vill veta mer om nätverk läs gärna mer här: https://www.svenska-datanatverket.se/.

Fler nyheter